Optiker: Antallet nærsynte øker, men er skjermbruk årsaken?

Stadig flere sliter med dårlig syn, og nå som folk kommer tilbake til jobb og studier etter sommeren og det blir mer skjermbruk, øker belastningen på øynene.

Ifølge optiker ved Lirema øyeklinikk Ferydoun Shams er det særlig antallet unge pasienter med nærsynthet som øker. Som følge av økt levealder i befolkningen stiger også antallet eldre med grå stær.

«Det er bra at de fleste kommer seg til legen i tide slik at grå stær blir oppdaget, kirurgi er den eneste behandlingen mot grå stær (katarakt). Under operasjonen fjerner kirurgen den tåkete linsen i øyet og erstatter den med en kunstig linse. Det er en enkel operasjon, og hele prosedyren gjennomføres på under en time.» erfarer spesialisten.

Nærsynthet-boomen

Ifølge Fereydoun Shams kan synssvekkelser oppstå i alle aldre.

«Dessverre øker antallet barn som utvikler nærsynthet. Verdens helseorganisasjon anslår at annenhver person i 2050 vil være nærsynt,» forteller optikeren.

Bruk av datamaskiner og telefoner og andre former for intens nærarbeid gjør at barnas øyeepler vokser, noe som kan resultere i nærsynthet.

«Vi glemmer å hvile øynene, gå ut og tilbringe litt tid i naturlig dagslys. Det må understrekes at det ikke er skjermtitting i seg selv som skader øynene, det er det langvarige uavbrutte arbeidet på samme avstand som forårsaker nærsynthet,» påminner Ferydoun Shams.

Ifølge ham er det veldig viktig å oppdage barns synsvansker i tide og korrigere det ordentlig. Uten korrigering av synet har nærsynthet en tendens til å utvikle seg raskere, og andre komplikasjoner, slik som hodepine og dårlig holdning, kan oppstå på grunn av behovet for å lene seg nærmere objekter som er vanskelige å se osv.

«Det er også viktig for eldre pasienter å sjekke synet fordi synsendringer kan være tegn på sykdom slik som grå stær eller makuladegenerasjon,» advarer Ferydoun Shams.

Årsakene er komplekse

Nærsynthet begynner vanligvis å utvikle seg i barndommen eller ungdommen, men det er også eksempler på at synet taper seg i slutten av 20-årene.

«Hvis en av foreldrene er nærsynt, er det en tendens til at barnet også utvikler en synsfeil. Det er imidlertid ikke slik at nærsynthet alltid skyldes genetisk predisposisjon. Flere barn får synssvekkelser selv om foreldrene har normalt syn, forklarer,» Ferydoun Shams.

Nærsynthet utvikler seg gradvis. Hvor fort det går, avhenger av pasientens alder, benyttede hjelpemidler og belastningen av synet på nært hold.

«Det er ingen grunn til å bli redd om man skulle få diagnosen nærsynthet. Det er viktig å korrigere synet på tide. Kontaktlinser og briller kan være løsningen på problemet. For å oppnå full frihet kan voksne pasienter velge laserbasert synskorrigering,» påpeker spesialisten.

Det er ikke datamaskinens feil

Mange arbeider foran skjermen og klager over overanstrengte øyne. Moderne datamaskiner er trygge, og det er ikke pc-en eller nettbrettet i seg selv som forårsaker overanstrengte øyne, men den konstante, uavbrutte nærtittingen.

«Det menneskelige øye hviler bare når det ser på avstand. Det å se nærmere enn 60 cm er en stor belastning på øynene fordi de må øke sin refraktive kraft (tilpasse seg). Det er derfor naturlig at jo lenger vi ser på en skjerm uten pause, jo mer slitne blir øynene,» sier Ferydoun Shams.

Ifølge optikeren har vi en tendens til å blunke mindre når vi ser på en skjerm, noe som gjør øynene tørrere. Når vi jobber foran skjerm, er det derfor veldig viktig å ta pauser og la øyet se på avstand. Hvis øynene føles tørre, bruk øyedråper.

I tillegg til den nevnte trøttheten og tørre øyne kan skjermer forstyrre søvnen. Forskere har funnet at det blåe lyset fra skjermer hindrer produksjonen av melatonin, et hormon som er nødvendig for å regulere søvnsyklusene, slik at det kan bli vanskeligere å sove hvis man har sett på skjerm før leggetid.

«Jeg vil understreke at blått lys ikke er farlig, siden det er en del av dagslysspekteret, og det er ikke nødvendig å beskytte seg mot det. Imidlertid er det anbefalt å unngå skjerm (inkludert tv) 2 timer før leggetid for å forbedre søvnkvaliteten,» sier Ferydoun Shams.

Effektive øvelser

Om man bruker datamaskin eller på andre måter jobber på konstant avstand, er det enkle, men effektive øvelser som kan anbefales for å hjelpe øynene å hvile:

  • Blunk bevisst 10 ganger, ved hvert blunk fuktes øyets overflate.
  • Flytt fokuset fra et nært til et fjernt objekt. For eksempel la blikket vandre ut av vinduet på noe langt unna, dette gir øynene god avveksling fra ting som er nærme.
  • Ta korte, hyppige pauser og se bort fra skjermen.
  • Finn optimal arbeidsavstand, høyden på skjermen bør være plassert slik at blikket rettes noe nedover når du jobber.
  • Husk alt med måte, tilbring mer tid ute i dagslys, ta vare på helsa generelt og spis sunt.