De fem mest vanlige bekymringene om øyelaseroperasjoner

I dag kan ulike problemer med syn oppstå på grunn av at folk bruker mer og mer tid foran TV-en, spiser usunt, beveger seg mindre og ikke får nok hvile. De vanligste problemene med syn er nærsynthet, hypermetropi (også kalt langsynthet) og astigmatisme. Hvordan en person håndterer disse er personlig, noen personer bruker briller for å korrigere deres syn, andre velger kontaktlinser og andre velger øyelaseroperasjon. Løsningene har både fordeler og ulemper, men det er det siste alternativet mange føler seg opptatt av. Det er også mange myter om øyelaseroperasjoner. Den teknologiske utviklingen har brakt enorme fremskritt og å velge å ikke utnytte dets fulle potensial på grunn av frykt eller uvitenhet ville være uheldig. Her skal vi snakke om ulike bekymringer som pasientene opplever og som legene ved LIREMA Øyeklinikk ofte møter.

1. Operasjonen kan være smertefull.

Det er mange som er redde for hva som forårsaker smerte – det være seg fysisk eller emosjonell smerte. Den gode nyheten er at øyelaseroperasjonen er helt smertefri. Før operasjonen utføres gis det lokalbedøvende øyedråper for å eliminere risikoen for smerter under operasjonen. Vanligvis føler pasienten seg våken umiddelbart etter operasjonen. Imidlertid kan det i løpet av de neste dagene eller ukene etter operasjonen oppleves noe ubehag, slik som tørre øyne, rennende øyne eller tåkesyn, men disse avhenger av type kirurgisk metode som er valgt. For å kunne lindre disse plagene kan pasienten få øyedråper eller tårerstatningsprodukter. Men de fleste pasienter har allerede sluttet å bruke øyedråper etter en måned og nyter perfekt syn.

2. Øyelaseroperasjonen er ikke effektiv.

Noen mennesker er mistenksomme og tror at positive tilbakemeldinger angående øyelaseroperasjoner på Internett bare er teorier. Det er en myte. Øyelaseroperasjoner har blitt utført siden 1987 og siden den gang har både lasere og teknologien blitt bedre. I tillegg var det gjennomført en rekke undersøkelser og pasientenes egne observasjoner har blitt lagt til disse dataene. Over 30 år senere finnes det nok vitenskapelig bevis for å bevise den fantastiske effekten denne operasjonen har. Under prosedyren brukes det øyelokkholdere for å hindre at pasienten blinker. Laseren er en datamaskin og det er den som utfører arbeidet under operasjonen, men legen opererer den ved å slå den av og på. Mens laseren betjenes, trenger du bare å se på lyset. Laseren sjekker og lokaliserer øyets posisjon opptil 4000 ganger per sekund. Ved mikrobevegelser, evaluerer laseren dem og i tilfelle det oppdages større bevegelser, slår den seg umiddelbart av for å kunne fortsette fra det nøyaktige punktet hvor den stoppet. Prosessen sikrer at operasjonen utføres riktig og effektiv.

3. Operasjonen kan mislykkes.

Ifølge American Refractive Surgery Council, som støtter forskning på refraktiv kirurgi og utvikler teknologi, forårsaker øyelaseroperasjoner ingen komplikasjoner. Komplikasjoner oppstår ikke som følge av operasjoner eller tekniske laserfeil, men skyldes kroniske eller autoimmune sykdommer. Denne typen operasjon regnes faktisk som en av de sikreste metodene i moderne medisin. Den eneste bivirkningen som kan oppstå er representert av tørre øyne. Operasjonen er så sikker at mange kan få korrigeringen utført flere ganger – uavhengig av om de er nærsynte, langsynte eller har en form for astigmatisme. Når det er sagt, er operasjonen ikke tilgjengelig for alle som ønsker det. Legen vil vurdere om en operasjon er mulig for ulike pasienter ifølge deres nåværende helsetilstand. Under operasjonen kan det lukte litt rart. Dette er fordi laseren bryter ned kollagenmolekylene som er det øyet vårt hovedsakelig er laget av. Men det er ingenting å bekymre seg for – alle lasere for øyeoperasjoner avgir kaldt, konsentrert lys. Slik kald lysstråling kan teknisk sett ikke skade øynene.

4. Det er dyrt.

I dag anser flere og flere mennesker helse som deres største ressurs, og globale utgifter til helsetjenester forventes å vokse med en årlig hastighet på 5,4 prosent mellom 2017-2022. Men folk bruker fortsatt mest penger på utseendet deres. I Sverige koster øyelaseroperasjoner ca SEK 25.000. Det er en kostnad som ikke alle ønsker å betale på en gang, men i tilfelle du regner ut hvor mye en person med brytningsfeil investerer i året i brillerammer, briller, rengjøringsmidler, kontaktlinser og linsevæske, inkludert tid på å lete etter alle disse ting, er det en investering. Uansett pris har briller og kontaktlinser sine ulemper, som at de er i veien eller ikke er brukbare hvis du driver med ulike idretter. De kan også bli ødelagt eller du kan miste dem. Bruken er steril, noe som kan være komplisert hvis du er på ferie i naturen. Det er også viktig å ta dem ut i tide fordi øynene kan bli skadet i tilfelle du bruker linsene for lenge. Kostnadene for øyelaseroperasjoner kan nå betales i rater, så kanskje det er verdt å investere en gang i en operasjon og så nyte resten av livet?

5. Øyelaseroperasjonen varer hele livet.

Det skal påpekes at synet kan bli dårligere dersom man ikke tar vare på øynene etter øyelaseroperasjonen. I tilfelle du fortsetter å se på skjermer uten pause, spiser usunt, ikke får nok vitamin A og ikke beveger deg, kan det se ut til at synet blir dårligere igjen. Øyelaseroperasjonen gir ikke et endelig resultat som garanterer at du ikke vil lide av noen øyesykdom i fremtiden. Med økende alder starter for eksempel den naturlige prosessen med aldersrelatert nærsynthet (som også kalles presbyopi), som er når elastisiteten til øyelinsen avtar og øyet ikke kan fokusere på nært hold. Etter en LASEK-operasjon og etter en viss tid kan det konstateres med mikroskop at pasienten har gjennomgått en operasjon. Øynene dine vil se nøyaktig ut som de gjorde før operasjonen – du vil se perfekt, men etter 40-50-årsalderen kan til og med personer med friske øyne trenge lesebriller.

Ikke la vanlige myter eller frykt stoppe deg fra å utnytte et klarere og skarpere liv. Det er bedre å konsultere en øyelege.

Ta en gratis online konsultasjon, så kommer vi snarlig tilbake til deg med svar på om øyelaser passer for deg!