Sollys er livskilden på planeten vår, men det kan også gjøre mye skade. Faren ved sollys er i form av ultrafiolett (UV) stråling. Selv om UV-stråling er en del av solstråling, kan den også komme fra kunstige kilder, som sveisemaskiner eller solsenger. Hva er effekten av UV-stråling på øynene våre?
Studier har vist at både kortvarig og langvarig eksponering for direkte sollys (eller kunstige UV-strålekilder) kan øke sjansene for å utvikle ulike øye sykdommer. Katarakt (matthet på linsen), fotokeratitt (solbrent hornhinne), perigeum (vevsvekst på øyets hvite flate), makuladegenerasjon og hudkreft i øyelokkene er bare noen få av dem. Selv om det vanligvis tar år for katarakt, aldersrelatert makuladegenerasjon og øyekreft å utvikle seg, så kanskje vi bruker tiden mye ute i solen uten øyevern, og da øker risikoen enda mer. Indirekte sollys kan også være svært skadelig. Eksponering for lys reflektert fra snø kan også raskt forårsake snøblindhet.
De som tilbringer mye tid under middagssolen eller i de UV-intense forholdene som finnes i nærheten av vann (som sjø eller innsjø) og fjell tilhører risikogruppene. En annen risikogruppe for å utvikle sykdommene nevnt ovenfor er barn og tenåringer – de bruker vanligvis mer tid ute enn voksne. Siden det ikke er klart hvor mye eksponering for solstråling bidrar til øyeskader, anbefales det å bruke kvalitetssolbriller som gir god UV-beskyttelse når du tilbringer tid ute.
Her er noen tips fra legene hos Lirema Eye Clinic om hvordan du beskytter øynene dine fra solen:
– Se aldri direkte på solen
– Direkte sollys kan skade øynene hele året. Faren for skade er ikke reservert bare for sommeren. Så sørg for at du bruker UV-blokkerende solbriller og hatter når du er ved vannet, på fjellet eller nyter en solfylt vinterdag
– Skyer kan ikke beskytte deg mot UV-stråling. Skadelige stråler kan kutte gjennom tåke og tynne skyer.
– Ikke alle reseptbelagte briller (som pasienter bruker ved nedsatt syn) kan beskytte øynene mot skadelig UV-stråling. Det er sant at noen spesialiserte linser laget av gjennomsiktig plast som gir beskyttelse mot skadelig UV-stråling. Ellers må du ha ytterligere fargede glass utenpå brillene dine.
– Merk at ikke alle solbriller blokkerer 100 prosent av UV-strålingen. For å være sikker på om solbrillene gir riktig UV-beskyttelse, ta dem med til øyelegen eller optikeren for en evaluering. Øye-pleie fagfolk har vanligvis spektrofotometri som kan måle mengden synlig lys og UV-stråling linsene blokkerer.
– Sørg for å gå til øyenlegen minst hvert annet år for en skikkelig øyeundersøkelse.