Sannheten om Langsynthet og Nærsynthet

Sannheten om Langsynthet og Nærsynthet
Etter at lyset kommer inn i øyet, brytes det når det passerer gjennom hornhinnen. Det passerer så gjennom pupillen og blir videre brutt ned av linsen. Normalt blir lyset fokusert av hornhinnen og linsen for å danne et skarpt bilde på netthinnen. Slik ser vi. Hvis øyet ikke klarer å fokusere lyset nøyaktig på netthinnen, lider vi av dårlig syn. Hvordan skjer det?

Hva er nærsynthet?

Noen ganger er øyeeplet for langt eller kurven i hornhinnen er for bratt, så lyset kommer til et fokus før det når retina. Som et resultat virker objekter på avstand uskarpe, og gjenstander tett på er klare. Dette fenomenet kalles nærsynthet. Normalt er de fleste av oss født litt langsynt (det vil si vi ser bedre objekter på avstand enn helt tett på). Dette skjer fordi øynene ikke har vokst til full lengde ved fødselen. Etter at øynene har vokst til sin fulle lengde (rundt åtte år), blir synet normalt. Dette er kjent som emmetropi. Imidlertid fortsetter øyeballen noen ganger å vokse og blir for lang. Det er slik nærsynthet oppdages. Symptomene på tilstanden starter vanligvis rundt puberteten og blir gradvis verre til personen (og øyet) er fullvokst. Tilfeller av nærsynthet kan variere fra mild, hvor behandling ikke er nødvendig, til alvorlig, der en personens syn er signifikant påvirket.

Hva er langsynthet?

Langsynthet – i medisinske termer hypermetropi – oppstår når øyeeple er litt for kort eller hornhinnen er for flat. Som et resultat er bildene fokusert bak retina på baksiden av øyet. I dette tilfellet er visningen sløret på korte avstander, og forsøk på å lese eller bruke en datamaskin kan til og med føre til hodepine og kvalme. På den annen side har hypermetropi fordeler – langsynte mennesker kan se objekter på svert lang avstand, og legger merke til dem ofte før andre har oppdaget dem. Langsynthet, som de fleste forhold som gjelder øynene, er ofte arvelige. Det kan være progressivt eller stasjonært, og varierer fra milde til alvorlige tilfeller. Hypermetropi utvikler seg også som aldersrelatert tilstand, linsen blir uegnet og kan ikke bøyes i riktig vinkel slik at bildet blir fokusert riktig på netthinnen.

Hvordan måles det?

Øyets evne til å bryte ned lys måles i «diopter». En diopter er en enhet som definerer den optiske effekten av en linse. For eksempel beskriver syns-tilstanden på -3,00 dioptrer eller mindre et mildt tilfelle av nærsynthet, mellom -3,00 og -6,00 medium, større enn -6,00 dioptrer er en sterk nærsynthet. Den gode nyheten er imidlertid at personer med synsproblemer (selv alvorlige tilfeller) ikke lenger lider av nærsynthet og hypermetropi. Begge forholdene kan lett korrigeres ved hjelp av reseptbelagte briller, kontaktlinser eller laser (brytningsoperasjon) kirurgi. Med riktig diagnose og behandling kan de fleste nærsynte og langsynte mennesker få et perfekt syn. Snakk med øyelegen din om å vurdere alternativene for deg.